Van EMDR afgeleide technieken

Tijn Zweegers

Het hoort nu eenmaal bij het leven, dat je zo nu en dan ergens in vastzit. Dat kan van alles zijn: een onbestemd ongemakkelijk gevoel, een moeilijk te nemen hindernis, een langslepend conflict.
Ik ben mijn vriend Roel er nog altijd dankbaar voor dat hij me opnieuw heeft laten kennismaken met wandelen. Opnieuw, want vroeger als jongen van vijf kreeg ik er een hekel aan: verplicht wandelen in de bossen. Dat ging zo langzaam! En ravotten: ho maar.
Met Roel heb ik mijn eerste lange(re)-afstandswandeling gemaakt. Het bijzondere daarvan was dat ik in een zekere cadans kwam: links rechts links rechts. Ik merkte dat hetgeen mij toen bedrukte, na zo'n tien kilometer veel lichter en luchtiger was geworden. En we hadden het er helemaal niet over! Hoe het kwam wist ik niet. Weet ik nog niet. Maar het werkt wel zo. Sindsdien doe ik dat regelmatig, wandelen. Alleen of met vrienden. Liefst zo'n kilometer of vijftien, twintig.

Het schijnt iets te maken te hebben met de afwisselende activiteit van je linker en rechter hersenhelft. Je stimuleert de samenwerking tussen links en rechts, en dat werkt dus niet alleen op je armen en benen, maar ook op je emoties en op je denken!
Toen ik kennis maakte met EMDR ('Eye Movement Desensitization and Reprocessing') was ik eerst verbaasd dat zo'n simpele ingreep zoveel te weeg kon brengen. Iemand beweegt met zijn vinger voor je gezicht heen en weer, terwijl je die alleen met je ogen volgt, en verdomd: er verandert iets in je kijk op hetgeen je zo hindert.
Plotseling realiseerde ik me dat het leek op het effect van wandelen. Later las ik dat de 'uitvindster' van EMDR, mevrouw Francine Shapiro, het min of meer bij toeval bij zichzelf had ontdekt. Ook tijdens een wandeling. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR, met name bij mensen die traumatische ervaringen hebben doorgemaakt.

Later ontdekte men dat je ook geluid kunt gebruiken. Je hoort dan door een koptelefoon afwisselend links en rechts een klikje. Het prettige is dat je dan je ogen dicht kunt doen.

In mijn praktijk maak ik graag gebruik van een aantal technieken die gebaseerd zijn op EMDR. Ik val nog steeds van de ene verbazing in de andere, wanneer ik er in de spreekkamer gebruik van maak. En heus niet alleen voor post-traumatische stress. Of je nu examenvrees hebt, of je ergens vreselijk boos over maakt, of je gefrustreerd voelt over een lichamelijke aandoening: je beleving verandert, en soms je lichamelijke klacht ook. En wat nog belangrijker is: je creativiteit wordt aangezwengeld. Je vergroot je onbewuste vermogen om op een andere manier tegen het leven aan te kijken. Het is alsof je weer ergens bij kan, wat jarenlang buiten je bereik heeft gelegen. Overigens gebeurt dat niet altijd meteen tijdens of na de behandeling. Juist ook in de weken erna merk je dat je als vanzelf anders gaat reageren.

Meer lezen? Zie ook: Vertrouwen   -  Hypnotherapie   -   Feedback van het lichaam

Bovenstaand artikeltje geeft een impressie van E.M.D.R. Mocht u er meer over willen weten, kijk dan bijvoorbeeld eens op www.bivt.nl. Maar op het internet is nog veel meer te vinden.

Terug | Home