Homeopathie

Tijn Zweegers

Je gezondheid is als een bijzondere weegschaal. Bijzonder omdat ze zichzelf in evenwicht houdt. Door allerlei invloeden verandert dat evenwicht steeds: door wat je eet, wat je meemaakt, hoe je opgegroeid bent, wat je doet, maar ook door de tijd van het jaar enzovoort.

Homeopathie is een manier van behandelen waarbij je met een heel kleine dosis van een middel probeert die weegschaal te helpen. Er wordt niet iets toegevoegd of weggehaald, maar dat wat je zelf in huis hebt, wordt versterkt. Eigenlijk gaat het erom om alles wat je aan aangeboren mogelijkheden in huis hebt, uit de kast te halen.

Soms is een middel bedoeld om iets wat net gebeurd is te verhelpen, maar meestal gaat het om dingen die al langer uit balans zijn. Bij kinderen gebruik je het vaak voor dingen die nog niet genoeg ontwikkeld zijn en een zetje nodig hebben. Bij volwassenen en ouderen probeer je de balans in evenwicht te houden of weer te krijgen.

In het begin moet je middelen meermaals per dag innemen. Later nog maar één keer per week bijvoorbeeld. Het is alsof je lichaam iets leert van de homeopathische middelen: eerst moet het vaker horen hoe het anders kan, en dan hoeft dat nog maar af en toe.

Homeopathie kan bij allerlei klachten gebruikt worden, en door jong en oud. Overgevoeligheid, klachten van spieren, gewrichten, organen die niet goed functioneren, hoofdpijn, menstruatieklachten, noem maar op. Ook kun je bijverschijnselen van ‘gewone’ medicijnen (farmaceutische middelen) milderen: effecten van narcose, langdurig antibiotica-gebruik, chemotherapie, maar ook van bijvoorbeeld ‘de pil’.

Homeopathie werkt ook op je denken, je gevoelsleven, je stemming, kortom je geestelijke evenwicht.

De manier waarop homeopathie aan je gezondheid bijdraagt lijkt dus erg op die van de meridianentherapie, de kinesiologie en eigenlijk alle behandelwijzen die wij gebruiken: ze stimuleren je eigen herstelvermogen.

Terug | Home