Meridianenleer en acupunctuur

Met dit verzamelwoord bedoelen we een verscheidenheid aan gezondheidsvisies en behandelwijzen die allemaal gestoeld zijn op de Chinese gezondheidsleer. Daarbij wordt uitgegaan van een bijzonder evenwicht in de hele natuur, maar ook in ons lichaam en onze geest. Dat evenwicht is voortdurend in beweging. De uitersten van dat evenwicht noemden de oude chinezen Yin en Yang. Die staan voor een veelheid aan tegenstellingen die toch ook weer iets met elkaar te maken hebben: dag en nacht, man en vrouw, actie en rust, naar buiten treden en naar binnen keren, enzovoort.

De meridianen zijn virtuele energiebanen waarlangs dat krachtenspel zich voltrekt. Wanneer er onbalans is, kun je dat waarnemen, en zelfs (met electro-acupunctuur) meten. Via die energiebanen kun je ook invloed uitoefenen op dat evenwicht. In de oorschelp bevindt zich als het ware een complete afspiegeling van het meridianennetwerk.

Bevordering van bovengenoemd evenwicht gebeurt met allerlei hulpmiddelen: naalden, kleine elektrische stroompjes, laag-energetische laserstralen, warmte, druk, etc. Bij kinesiologie werkt men o.a. ook in op de meridianen door be´nvloeding van spiergroepen of door druk uit te oefenen op specifieke punten.

In onze praktijk maken we naast acupressuur (uitoefenen van druk op die specifieke punten) gebruik van electro-acupunctuur. Een zwakstroom-prikkeltje - dat nauwelijks voelbaar is - stimuleert de meridianen om hun regelende taak optimaal te vervullen.

 

Terug | Home